BACTERIA WITH POTENTIAL BIOCONTROLLER OF PATHOGENS FOR MUSA SPP BANANA PLANTATIONS
Abstract
Banana (Musa spp.) is one of the world’s most consumed fruit and part of our daily diet. In Ecuador, it is of great importance because it is the main exportation product. For several years, banana plantations have suffered attacks of many pests, like Radopholus similis, Pratylenchus coffeae, Mycosphaerella fijiensis and Fusarium spp., all of which cause reduction of production and nutritious value of the fruit. The farmers use pesticides to get rid of plagues, as well as fertilizers, but in the long run the pests get resistant to such chemicals; these pesticides also affect human health due to pollution of air, water, and soil. To avoid and reduce the use of chemical pesticides and such, farmers and industries have focused on agroecological measurements. Considering these efforts, countries producing banana should search for more sustainable solutions for pest control. The objective of this bibliographic review is to find information on bacteria associated to banana’s root system with biotechnological applications to control phytopathogens. A bibliographic search was performed in 8 databases. In total, 135 documents (Review article, investigative article, original studies) were analyzed
Downloads

Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Copyright (c) 2023 Revista CENIC Ciencias Biológicas

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista están de acuerdo con los siguientes términos:
Los autores conservan los derechos de autor y garantizan a la revista el derecho de ser la primera publicación del trabajo al igual que licenciado bajo una Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional que permite a otros compartir el trabajo con un reconocimiento de la autoría del trabajo y la publicación inicial en esta revista.
Los autores pueden establecer por separado acuerdos adicionales para la distribución no exclusiva de la versión de la obra publicada en la revista (por ejemplo, situarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
Se permite y se anima a los autores a difundir sus trabajos electrónicamente (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su propio sitio web) antes y durante el proceso de envío, ya que puede dar lugar a intercambios productivos, así como a una citación más temprana y mayor de los trabajos publicados (Véase The Effect of Open Access) (en inglés).